Национално състезание по роботика „Дни на Роботиката 23“ към ТУ-София

ЗА СЪБИТИЕТО

Дни на Роботиката е традиционна инициатива на клуба по Роботика към Технически университет – София, която се провежда всяка година с цел да се насърчи и мотивира развитието на роботиката и иновациите в областта на технологиите. Инициативата включва лекции, работилници и състезания, които са ориентирани към студенти, ученици и хора с интереси в техническите сфери.

В тазгодишната надпревара ще се приемат проекти в следните категории:

 СЛЕДЕНЕ НА ЛИНИЯ

 3D ЛАБИРИНТ

 МИНИ СУМО

 LEGO СЛЕДЕНЕ НА ЛИНИЯ

 LEGO 3D ЛАБИРИНТ

 СВОБОДЕН СТИЛ

Теми

Роботика, Електроника, Изкуствен;

Интелект, IoT, 3D Принтиране

Състезателни дисциплини

Следене на линия

Следенето на линия е дисциплина, в която автономен робот се движи по трасе, представляващо черна линия на бял фон , като следва контура на линията. Победител е този, който измине трасето за най-кратко време. Всеки състезател разполага с три опита.

Мини сумо

Мини сумо е дисциплина, в която участват два автономни робота . Те се поставят на тепих, който представлява черен кръг с бял контур, който роботите могат лесно да разпознават. Целта на всеки робот е да изтласка съперника си от тепиха и да остане последен на терена. Роботът трябва да започне да се движи при получен старт сигнал от съдията.

3D Лабиринт

3D Лабиринт е дисциплина, в която автономен робот тръгва от входа на лабиринта и трябва да намери изхода, като излезе от него. Лабиринтът е изграден от стени с множество кръстовища, като има само един вход и един изход. Победител е роботът, успял да намери изхода и да излезе от лабиринта за най-кратко време. Роботите имат право на три последователни опита, като се взема най-краткото от трите постигнати времена.

LEGO Следене на линия

LEGO Следенето на линия е дисциплина, в която автономен LEGO робот се опитва да финишира по трасе, представляващо черна линия на бял фон. Победител е този, който измине две обиколки на трасето за най-кратко време.

LEGO 3D Лабиринт

LEGO 3D Лабиринт е дисциплина, в която автономен LEGO робот се опитва да излезе от лабиринт. Лабиринтът е изграден от стени с множество кръстовища, но само един вход и един изход. Победител е LEGO роботът, успял да намери изхода и да излезе от лабиринта за най-кратко време. Роботите имат право на три последователни опита, като под внимание се взема най-краткото от трите времена.

Свободен стил

В категория свободен стил се допускат участници с лични разработки, проекти, софтуери или StartUp идеи. Основно изискване към тях е да имат технологични решения. Оценяването на проектите в тази дисциплина се извършва от компетентно жури – по зададени критерии.

Полезни връзки: